KWARTJESVOLK

Humoristische Brabantse volksmuziek
  

 
 

Kwartjesvolk, vlnr: Jan van Schijndel, Walter Huvenaars, Hent van den Heuvel, Tinus Verstraten, Gerard van de Schans en Tiny van Schijndel

Kwartjesvolk uit Zeeland viert jubileum met optredens: vriendschap stuwt muziek

ZEELAND - Volksmuziekgroep Kwartjesvolk uit Zeeland maakt Brabantse volksmuziek vol humor. De vrienden vieren het veertigjarig  jubileum met grote optredens. Maar of ze de vijftig halen?

Tjeu van Ras 29-09-21, 08:55 Bron: BD

Optredens van Kwartjesvolk verlopen al die jaren volgens een succesformule. Er is muziek in veel variaties en die wordt al die jaren door Tinus Verstraten op geheel eigen wijze aan elkaar gepraat. Met volkse humor, over ondeugende pastoors, over relaties en andere grappige voorvallen. Muziek, die zeker in het begin gebaseerd was op het werk van De Ploegadoers, de legendarische muziekgroep uit Liempde. Tinus Verstraten: ,,Dat was in het begin ons grote voorbeeld. We zijn toen met die club ook bevriend geraakt.”

Heel eigen geluid

Dankzij de muzikale kwaliteiten van de groep heeft Kwartjesvolk een heel eigen geluid gekregen. Hent van den Heuvel is als accordeonist op muziekgebied een van de steunpilaren. Samen met multi-instrumentalist Jan van Schijndel staat hij aan de wieg van menig nieuw nummer. ,,Maar,” zegt hij met nadruk, ,,wij bepalen het niet met zijn tweeën wat er komt. We doen het samen, we proberen iets uit en daar zeggen we allemaal iets van. Als iemand het niet goed vindt, dan gaat het niet door.”

De liefde voor de muziek en de hechte onderlinge band zijn de pijlers voor de muziekgroep. Er waren zware jaren bij. Ruim vier jaar geleden overleed slagwerker Henk Merx plotseling. Het duurde maanden voordat de overgebleven leden – behalve Tinus Verstraten, Hent van den Heuvel en Jan van Schijndel zijn dat Gerard van de Schans, Tiny van Schijndel, geluidsman Walter Huvenaars en manager Piet Huvenaars – het weer aandurfden om samen muziek te maken.


© Van Assendelft Fotografie

Bewust geen opvolger Henk Merx

Bewust is er gekozen om geen nieuwe slagwerker te zoeken, een nieuweling zou te weinig aansluiting krijgen. De optredens kwamen weer op gang tot begin vorig jaar de pandemie toesloeg. Meer dan een jaar weer geen repetities. Die zijn pas afgelopen zomer weer opgestart.

Veertig jaar Kwartjesvolk is de tijdslijn van de komende concerten. Een lijn, die wordt opgevuld met vijf nieuwe nummers. Het wisselt als altijd. Muziek geheel van eigen hand, tekst en muziek. Of tekst op muziek van anderen. Nummers die sinds kort via Spotify zijn binnen te halen. Niet zozeer om een jong publiek te trekken, maar omdat cd’s uitbrengen niet lonend meer is. En al zijn bij de uitgaande jeugd in Zeeland nummers als Geniet maar van het leven en Kerstmis in Zeeland goed voor een polonaise, het Kwartjesvolkpubliek vergrijst. Zoals ook de leden van de groep. ..Of we de vijftig jaar halen? Afwachten, maar zekerheid geef ik niet”, aldus Tinus Verstraten.

De jubileumoptredens zijn op zaterdag 9 en zondag 10 oktober in De Heische Tip in Zeeland.40 JAAR KWARTJESVOLK  09-10-1981~09-10-2021Twee prachtige optredens gehad in uitverkochte zaal de Heische TIP


 

Uitverkocht huis voor Kwartjesvolk in Ons Tejater 

 

https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/36041/uitverkocht-huis-voor-kwartjesvolk-in-ons-tejater-

 -----------------------------------------------


---------------------------------------------Koninklijk Kwartjesvolk 

 

Na Tinus van het Kwartjesvolk krijgt ook Piet een onderscheiding....
Omdat Kwartjesvolk een ongeorganiseerde muzikale vriendengroep is, krijgt onze Piet ook alle ruimte om zijn managementtaken  te ontwikkelen om de groep bij elkaar te houden.
Verder hebben zijn medemuzikanten hem ook toestemming gegeven om zich  vrij te maken met o.a. het ontplooien van vele activiteiten voor de Heemkundekring Zeeland, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC),

Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), het schrijven van boeken en alles wat met vroeger te maken heeft...


Van harte gefeliciteerd met de onderscheiding. 

Kwartjesvolk is trots, heel trots!!

 

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd en ons ook om….

 

 

 

Piet Huvenaars te benoemen  tot lid in de Orde van Oranje Nassau


Piet Huvenaars  (63) uit Zeeland mixt moeiteloos EHBO, scouting, heemkunde en volksmuziek.

 In de jaren '70 was hij in touw voor de verkenners in Zeeland. In de jaren '80 ging hij deel uitmaken van volksmuziekgroep Kwartjesvolk. Hij is een soort manager, die zo'n beetje alles regelt. Verder was hij jarenlang docent bij de lokale EHBO-vereniging. Grote interesse heeft hij in ‘vroeger’. Hij zet zich in voor de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Land van Cuijk en Ravenstein. Daarvoor beheert de website. Huvenaars ontplooit veel activiteiten voor Heemkundekring Zeeland. Zoals organiseren van tentoonstellingen, schrijven van publicaties, website bijhouden. Ook vertaalt Huvenaars historische documenten van het Latijn naar het Nederlands en  onderzoekt hij familiegeschiedenissen. Voor het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) helpt hij bij het digitaal toegankelijk maken van eeuwenoude notarisakten en schepenprotocollen. Hiervoor herschrijft hij moeilijk leesbare documenten. 
 
Een foto uit de oude doos Tinus met zijn verdiende lintje 29-04-2010.

Toen waren wij ook al trots, heel trots!!


 

Tinus Verstraten

 

Tinus Verstraten uit Zeeland is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is medeoprichter en vrijwilliger van muziekgroep Kwartjesvolk in Zeeland, vrijwilliger bij de lokale radiozender L-FM en was daarnaast jarenlang actief voor Scouting Zeeland, jongerendiscotheek Ut Hoischurke, cabaretgroep Puf en Stuf en Stichting Jeugdbelangen.