KWARTJESVOLK

Humoristische Brabantse volksmuziek
 

CD Vortop


Op 9 oktober 2001 hebben we de mijlpaal bereikt dat wij al 20 jaar samen muziek maken. Rondom de keukentafel met een lekker pilsje en een wijntje hebben we de volgende serieuze-, humoristische-, voordrachtsliedjes en instrumentaaltjes geoefend om die op onze derde CD te zetten.

Het openingsnummer Geniet mar van het leven is de levensvisie van alle leden van het Kwartjesvolk want ‘da doe de mens zò goed’. Tieske geeft aan dat niks zo mooi is als jouw eigen plekske op deze aardbol en dat je moet proberen daar zo lang mogelijk gelukkig te leven, want in een verzorgingstehuis ‘bend oe vrijheid kwijt’ aldus onze ome Tien. De vrolijke bellen van Bertha doen ons eraan denken, dat wij, wanneer de koeien

‘s nacht uit de wei waren en wij uit ons warme bed moesten. Wat zou het gemakkelijk zijn als die koeien hier,

net zoals in Oostenrijk bellekes droegen. Het zou dan wel een heel klokkenspel zijn. De strevers vur ’n goei gewicht is een goed advies voor iedereen die snel af wil vallen….

Onze pap geeft aan dat die vaders van ons het toch goed met ons voor hadden en nu we zelf kinderen hebben ze toch vaak gelijk hadden.

Den tweeling is een humoristisch voordrachtslied voor feesten en partijen. Het lied is aan Harrie Franken voorgezongen door Tist van den Baptist en Gerard van Polles Wiet uit Dessel (B). Martien Grilis van ‘De Ploegadoers’ heeft het nummer bewerkt. Hij heeft ook de klunzen van de sport geschreven. Een prachtig humoristisch voordrachtslied dat het bij optredens prima doet. Wij mochten Den tweeling en de klunzen van de sport van ‘De Ploegadoers’ gebruiken en daar zijn wij zeer vereerd mee.

Mannen zagen we op tv opvoeren door Bläck Fööss, dit is een toepasselijk nummer voor ons want ‘wij mannen staan voor avontuur garant……..’

Kes met z’n perd is een ode aan Kes van der Burgt die in Zeeland op de Zevenhuis woont en z’n hele leven alles met ‘perd en kar’ heeft gedaan. Het nummer komt van ‘Blanche en zijn peird’ dat geschreven is door Willem Vermandere. We hebben de tekst enigszins aangepast.

Noud Martinali is een zeer moeilijk zwaar klassiek accordeonstuk wat wij op het podium humoristisch op zes accordeonnen spelen. Het is een ode aan Noud Martinali, die onze accordeonnen repareert en zelf prachtige accordeonnen en lepelbassers bouwt. Onze Hent vond dat het op de CD mooi moest klinken en heeft dus al die partijen zelf gespeeld. Bedankt Hent….

Noud Martinali op zijn eigen gebouwde lepelbasser.

Walter en Piet zijn onze stille krachten. Ger Coppens vond dat wij die jongens meer moesten eren en heeft over hun een lied geschreven. Dit hebben wij dan ook heel braaf en onschuldig gezongen en gespeeld. Ger Coppens vond/vindt ons zo’n lieve jongens dat ze zich afvroeg hoe wij er uit zullen zien als we echt oud zijn, De toekomst dus... Haar wens is dan ook ‘ laot ons zo lang wij leve vreugde make mé ons liedjes en wa proat, laot ons tot ôn ut einde altijd vrienden blijven, hoe het begon as muziekanten van de stroat’. Ger bedankt voor die prachtige liedjes.

Mexicano is een humoristische vertaling van het Mexicaans naar het Zeelands. Jandoedel is Jan op zijn doedelzak. Hij heeft zoveel gezeurd of hij niet alstublieft één liedje mocht spelen op de CD. We zijn door de knieën gegaan en kunnen zeggen dat, als we het drie, vier keer gedraaid hebben, dat het dan… best… wel aardig klinkt…

Zeeland, blijf wa ge bent is een ode aan ons mooie dorp want chauvinistisch blijven we natuurlijk wel.

Dit nummer is geschreven door Gerard van  Kol die over zijn dorp Liesel zingt. We hebben de tekst aan Zeeland aangepast.

Alles gaat voorbij betekent voor ons dat er inderdaad veel voorbij gaat maar ons streven is om nog lang samen muziek te maken . Laten we daarop zuinig zijn en genieten van elk moment dat we samen op het podium staan.

 

De CD moest voorzien worden van een toepasselijke hoes. Op een zondagmiddag zijn we te gast geweest bij Hubert en Ardie van Asten. Met hun enthousiasme en onze schik en schrik hebben we prachtige foto’s gemaakt van die prachtige kolossale trekpaarden. Kes van der Burgt heeft ons daarin ondersteund door zijn aanwezigheid. Onze dank is groot.

Kwartjesvolk:

Tiny van Schijndel            : zang, gitaar

Tinus Verstraten               : zang

Gerard van de Schans      : zang, fluit en contrabas

Henk Merx                          : zang, drums, ritme-instrumenten, gitaar, mandoline en contrabas

Hent van den Heuvel        : zang, accordeons

Jan van Schijndel              : zang, gitaar, banjo, mandoline, bouzouki,

                                              accordeon, mondharmonica en doedelzak

Walter Huvenaars             : geluidstechniek en buske-rijen

Piet Huvenaars                  : regelen van niet-muzikale werkzaamheden

Gastmuzikant:

Hennie Korsten                  : triangel

 Hier kunt u content plaatsen.

Deze tekst past u aan door erop te klikken.